betib
Administrator
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 9143
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław- Ostrów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:23, 26 Kwi 2014 Temat postu: sernik baileys |
|
|
moim zdaniem może byc dobry...więc zrobie bo mam podobny alkohol na zbyciu
[link widoczny dla zalogowanych]
Przepis znalazłam u Kasi z Gotuję bo lubię i lekko zmodyfikowałam
Spód:
120 g zmielonych herbatników (użyłam 225 g ciastek Digestive )
60 g stopionego masła (użyłam 100 g żeby skleić większą ilość ciastek)
1 łyżeczka cukru pudru (pominęłam)
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Masa serowa:
1 kg sera (użyłam twarogu sernikowego z wiaderka)
250 ml kremówki (36%)
150 ml + 50 ml likieru Baileys (można pominąć te dodatkowe 50 ml)
1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru (w zależności jak kwaśny macie ser)
100 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki wrzątku
3 łyżeczki żelatyny
Wszystkie składniki spodu mieszamy i gotową masą wykładamy tortownicę (28 cm ), dociskamy i wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Jesli nie chce się rozpuścić, naczynie z żelatyną wkładamy je do większego naczynia z wrzątkiem. Śmietankę ubijamy na sztywno. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i również odstawiamy aby przestygła. Ser miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150 ml likieru a następnie żelatynę. Chwilę miksujemy. Do masy serowej dodajemy śmietankę i mieszamy delikatnie, na najmniejszych obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników. Masa powinna byc jednolita. 3/4 masy serowej wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Pozostałą masę serową mieszamy ze stopioną czekoladą i 50 ml likieru i energicznie mieszamy. Masę czekoladową nakładamy na wierzch i robimy esy floresy. Ja dla ozdoby nie wygładzałam powierzchni sernika. Wyglądała jak wzburzone morze
Zostawiamy do stężenia na całą noc. Smacznego  
Post został pochwalony 0 razy
|
|