Lily
Dołączył: 19 Lut 2009
Posty: 3910
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 8:07, 18 Kwi 2014 Temat postu: Cytrynowiec |
|
|
Biszkopt z własnego przepisu
Masa cytrynowa
- 2 budynie cytrynowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 2-3 cytryny (w zależności od ich wielkości)
- 25 dag masła
Budyń ugotować w 0,5 litra wody (wcześniej rozmieszać w niewielkiej ilości wody), zagotować, dodać suchą galaretkę, sok z jednej cytryny, całość zmiksować, masę wystudzić, następnie dodać masło i jeszcze raz zmiksować,
wyłożyć na biszkopt (biszkopt może być delikatnie nasączony alkoholem lub herbatą cytrynową)
Krem
- 0,5 litra śmietany kremówki
- cukier puder
- 1 cukier waniliowy
- 3 śmietan-fixy
- herbatniki (ilość zależna od wielkości blachy)
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietan-fix,
wyłożyć na masę cytrynową, ułożyć herbatniki, wierzch posmarować lukrem, ciasto schłodzić w lodówce
wyżej nie jest podana ilość cukru pudru
wiadomo, że do śmietany dodajemy go odrobinę, natomiast do lukru też zależne od ilości, ja zazwyczaj lukier robię "na oko"
do lukru dodać tez należy sok z cytryny
SMACZNEGO
Post został pochwalony 0 razy
|
|