betib
Administrator
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 9143
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław- Ostrów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 18:32, 01 Cze 2014 Temat postu: pyszne i łatwe ciasto z truskawkami i rabarbarem |
|
|
Pyszne kruche ciasto z rabarabrem i truskawkami - poezja
z tego bloga
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Ciasto:
450 g mąki pszennej
110 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g zimnego masła
4 żółtka
skórka otarta z ½ cytryny lub ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (w zależności jaki smak preferujecie)
Nadzienie owocowe:
ok. 600 g rabarbaru
ok. 600 g truskawek
2 łyżki cukru
Kruszonka:
150 g mąki
100 g cukru pudru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
100 g masła
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę lub ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Formę o wymiarach ok. 35 x 23 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć na dno i ewentualnie boki formy (ja wyłożyłam tylko dno). Podpiec około 10-12 minut w temperaturze 180°C. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
Nadzienie:
Truskawki umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pozbawić szypułek i przekroić na pół. Rabarbar, umyć, osuszyć, pokroić w 1-2 cm kawałki, dodać do truskawek, oprószyć cukrem, wymieszać.
Kruszonka:
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.
Całość:
Ciasto oprószyć niewielką ilością kaszy manny lub bułki tartej. Wyłożyć na nie owoce. Wierzch obsypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180° C.
Smacznego
moje uwagi :
moje masło na ciasto nie bylo twarde a w temp, pokojowej - lepiej się robi
ciasta nie odkladałam do lodówki- palcami wylożyłam na formę ( na papierze do pieczenia) bez wałkowania
kruszonkę zrobiłam z twardszego masła , tradycyjnie
nie studziałam bo chyba bez sesnu przerywac proces pieczenia - wyjełam, szybko nałożyłam owoce i kruszonkę i piekłam dalej
ciasto jest baaaaaaardzo dobre
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez betib dnia Pon 8:00, 02 Cze 2014, w całości zmieniany 2 razy
|
|