Forum www.mamyostrow.fora.pl Strona Główna www.mamyostrow.fora.pl
forum dla mamusiek z Ostrowa i okolic
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

zdrowo- pasztet z białej fasoli

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.mamyostrow.fora.pl Strona Główna -> prywatne pisanie nasze ;) / przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
betib
Administrator



Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 9143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław- Ostrów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 15:22, 11 Gru 2015    Temat postu: zdrowo- pasztet z białej fasoli

coś pysznego Smile

Składniki

400 g fasoli jaś
400 g pieczarek
2 duże cebule
100 g suszonej żurawiny
1jajko
1 łyżka pestek z dyni
1 pęczek pietruszki
1 łyżka masła
60 ml oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy
3 łyżki tartej bułki
przyprawy: tymianek, gałka muszkatołowa w proszku, kminek mielony, sól, pieprz



Fasolę opłucz i wsyp do szklanej salaterki. Zalej zimną wodą i zostaw na 12 godzin. Po tym czasie odcedź fasolę na sitku i opłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka, zalej świeżą wodą, posól i zagotuj. Zmniejsz gaz i gotuj fasolę na średnim ogniu przez 1 godz. W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Podsmaż ją na złoto na 30 ml oliwy. Pęczek pietruszki umyj i posiekaj. Przygotuj też trzy małe, podłużne foremki aluminiowe. Foremki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Pieczarki obierz, zetrzyj na grubej tarce i przesmaż na 30 ml oliwy.

Nagrzej piekarnik do180°. Odcedź ugotowaną fasolę i ubij na puree. Kiedy nieco przestygnie, dodaj przesmażone pieczarki i cebulę, posiekaną natkę, musztardę, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Połowę masy wyłóż w foremkach, połóż żurawiny i przykryj resztą masy. Wierzch posyp pestkami z dyni. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 min. Upieczony pasztet poznasz po odstających od foremki brzegach i zarumienionym wierzch. Pasztet nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.mamyostrow.fora.pl Strona Główna -> prywatne pisanie nasze ;) / przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin