betib
Administrator
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 9143
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław- Ostrów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:22, 11 Gru 2015 Temat postu: zdrowo- pasztet z białej fasoli |
|
|
coś pysznego
Składniki
400 g fasoli jaś
400 g pieczarek
2 duże cebule
100 g suszonej żurawiny
1jajko
1 łyżka pestek z dyni
1 pęczek pietruszki
1 łyżka masła
60 ml oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy
3 łyżki tartej bułki
przyprawy: tymianek, gałka muszkatołowa w proszku, kminek mielony, sól, pieprz
Fasolę opłucz i wsyp do szklanej salaterki. Zalej zimną wodą i zostaw na 12 godzin. Po tym czasie odcedź fasolę na sitku i opłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka, zalej świeżą wodą, posól i zagotuj. Zmniejsz gaz i gotuj fasolę na średnim ogniu przez 1 godz. W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Podsmaż ją na złoto na 30 ml oliwy. Pęczek pietruszki umyj i posiekaj. Przygotuj też trzy małe, podłużne foremki aluminiowe. Foremki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Pieczarki obierz, zetrzyj na grubej tarce i przesmaż na 30 ml oliwy.
Nagrzej piekarnik do180°. Odcedź ugotowaną fasolę i ubij na puree. Kiedy nieco przestygnie, dodaj przesmażone pieczarki i cebulę, posiekaną natkę, musztardę, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Połowę masy wyłóż w foremkach, połóż żurawiny i przykryj resztą masy. Wierzch posyp pestkami z dyni. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 min. Upieczony pasztet poznasz po odstających od foremki brzegach i zarumienionym wierzch. Pasztet nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno.
Post został pochwalony 0 razy
|
|