iwoh
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5245
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczury Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:46, 07 Lut 2012 Temat postu: Grahamki z semoliną |
|
|
GRAHAMKI Z SEMOLINĄ
Tworzą zgraną parę z miodem, dojrzałym kozim serem, wędliną czy masłem orzechowym. Pyszne z kwaśnym dżemem oraz dżemem korzennym, na przykład takim z żurawiny, jabłek i pomarańczy, na który przepis znajdziecie na stronie 50tej w najnowszym wydaniu magazynu Pokochaj Fotografię
400g mąki pszennej graham (typ 1850)
300g drobnej semoliny
375ml ciepłego mleka
25g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych)
3 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
1 jajko
50g roztopionego masła
Glazura
1 jajko
2 łyżki mleka
2 łyżki miodu pitnego (lub wódki)
niełuskane ziarna sezamu do posypania
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i zostawiamy na 10 minut, aż zaczną 'pracować'.
Dodajemy obie mąki, miód, sól i lekko rozbite jajko i wyrabiamy całość ręką (lub mikserem) przez około 10 minut.
Dodajemy stopione masło i wyrabiamy kolejne 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i powinno odchodzić od dłoni.
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Przebijamy je ręką i dzielimy na 12 jednakowych kawałków o wadze około 100g.
Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułkę i układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 30 minut, aż podrosną (powinny podwoić swoją objętość).
Jajko lekko ubijamy z mlekiem i miodem (wódką) i otrzymaną glazurą smarujemy każdą bułkę.
Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C, po czym smarujemy ponownie glazurą, posypujemy sezamem i pieczemy kolejne 10-15 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
Więcej... [link widoczny dla zalogowanych]
Przepis wzięłam stąd [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|