betib
Administrator
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 9143
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław- Ostrów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:38, 21 Wrz 2013 Temat postu: szarlotka/jabłecznik ....a co to za różnica ;) |
|
|
przepis z bloga, 2 razy zrobilam i 2 razy mi wyszło ...bardzo smaczne, najlepsze następnego dnia
[link widoczny dla zalogowanych]
Uploaded with [link widoczny dla zalogowanych]
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
4 żółtka
1 margaryna
szczypta soli
poł szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 do 2 kg jabłek ( daję 2 kg)
1 kisiel cytrynowy ( daję 2)
pół szklanki cukru
4 białka
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać kisiel w proszku do odciśniętych jabłek i wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli oraz cukrem, na koniec do ubitych białek dodaję cynamon, całość dodać do jabłek i delikatnie wymieszać.
Wykonanie całości:
Z podanych składników na ciasto, należy wszystko zagnieść w jednolitą całość, podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą( ja piekę na papierze )
Na dno blaszki zetrzeć na tarce, połowę ciasta, delikatnie ugnieść ręką do dna. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec na złoty kolor, u mnie piekarnik był nastawiony na 180 st. C na ok. 1 godzinę
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez betib dnia Pią 19:42, 01 Lis 2013, w całości zmieniany 2 razy
|
|