Forum www.mamyostrow.fora.pl Strona Główna www.mamyostrow.fora.pl
forum dla mamusiek z Ostrowa i okolic
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

pączki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.mamyostrow.fora.pl Strona Główna -> prywatne pisanie nasze ;) / przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
betib
Administrator



Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 9143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław- Ostrów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 17:18, 13 Lut 2010    Temat postu: pączki

domowe pączki
sa pyszne , szczególnie z nadzieniem z dzikiej rózy ( stovit robi takie ! )

[link widoczny dla zalogowanych]

Składniki
- 500 g mąki
- 8 żółtek
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g stopionego masła
- cukier waniliowy
- 80 g drożdży
- smażona skórka pomarańczowa, pokrojona w kostkę
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu (ew. wódki)
- śliwkowe powidła lub różana konfitura
- cukier puder do posypania lub polukrowania
-do smazenia 1l oleju




OPIS WYDAJE SIĘ DŁUGI ALE ROBI SIĘ JE SZYBKO.
NAJPIERW ROBIMY CIASTO DROŻDŻOWE:

1. Do kubeczka włożyć drozdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki cieplego mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

2. Mąkę przesiać, żółtka odzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą)- ja robie mikserem Wink
3. Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie rzadkie ( ja robiłam w misce tupperware i ich lyzka , latwizna, nic się nie lepi)
4. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać drobno pokrojoną skórkę i spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

NASTĘPNIE CZAS NA LEPIENIE PACZKÓW:
5. Gdy podwoi swoją objetość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładać po porcji powideł i zlepiać, formująć pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (ok. 15 minut).

I SMAŻENIE:
6. W garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę jak te z cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).
7. Wyjmować i układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.mamyostrow.fora.pl Strona Główna -> prywatne pisanie nasze ;) / przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin