iwoh
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5245
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczury Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:24, 31 Sie 2016 Temat postu: Ciasto pomarańczowe bez mąki |
|
|
Ciasto pomarańczowe (bez mąki)
15 marca 2015 , In: BEZ MLEKA, BEZ SOI, BOŻE NARODZENIE, CIASTA, WIELKANOC
Jakiś czas temu ciocia zabrała mnie do naszej pięknej szczecińskiej filharmonii. Ku mojej wielkiej radości w zatłoczonej kawiarni (tutaj) można znaleźć cztery rodzaje bezglutenowego ciasta. Szczególnie upodobałam sobie migdałowe z wyraźną nutą pomarańczy. Od dawna chciałam wyczarować coś podobnego, jednak migdały zawsze okazywały się świetną przekąską, a pomarańcze lądowały w koktajlach. Dzisiaj pomiędzy zadaniami z matematyki wyszorowałam dokładnie skórkę i skrupulatnie wycisnęłam sok. Ciasto jest wspaniałe, wilgotne i puszyste jednocześnie. Bez grama mąki, ze słodkim lukrem i garścią chrupiących orzechów.Voila!
12 kawałków
Ciasto pomarańczowo- migdałowe
składniki:
– 5 jajek (osobno białka i żółtka)
– 200 g drobnego cukru
– sok i skórka otarta z dwóch pomarańczy*
– 300 g mielonych migdałów**
– 1/4 szklanki oleju słonecznikowego (60 ml)
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki sody
– szczypta soli
lukier:
– 1 szklanka cukru pudru
– 2 łyżki ciepłej wody
– siekane migdały do posypania
wykonanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
Migdały wymieszaj z proszkiem i sodą.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj połowę cukru. Odstaw.
W drugiej misce ubij żółtka, na puszystą, jasną masę z pozostałym cukrem. Wlej olej cienkim strumyczkiem, a następnie dodawaj po łyżce migdałów i sok ze skórką.
Ciasto połącz dokładnie z białkami, a następnie przełóż do formy. Piecz 60 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Po 20 minutach przykryj folią aluminiową, aby za mocno się nie przypiekł. Dokładnie wystudź.
Przygotuj lukier: cukier wymieszaj dokładnie z wodą. Polej ciasto, posyp posiekanymi migdałami. Odstaw na 15 minut, aż lukier zastygnie.
Smacznego!
* dokładnie wyszoruj przed otarciem (najlepsze będą pomarańcze z eko upraw- kupisz tutaj)
** najbezpieczniej jest kupić blanszowane i zmielić w wysokoobrotowym blenderze (u mnie funkcja crush)
Post został pochwalony 0 razy
|
|