iwoh
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5245
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczury Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 9:15, 27 Lis 2018 Temat postu: Chleb żytni na zakwasie |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych] - tu jest przepis ze zdjęciami
Ja zamiast melasy i słodu jęczmiennego daję 2 łyżki miodu i już.
Chleb żytni razowy 100%. Jeden z lepszych chlebów jakie ostatnio upiekłam. I banalnie prosty w przygotowaniu. Jednak najważniejsze jest, że jest w 100% żytni razowy i wyrasta bardzo szybko (u mnie ok. 2 godzin) – a to wszystko za sprawą słodu jęczmiennego. Składniki wystarczy jedynie wymieszać łyżką. W smaku jest nieco inny od takiego klasycznego razowca na zakwasie – jest mniej kwaśny, bardziej słodki, taki trochę jak chleb zwany litewskim.
Składniki
Składniki na zaczyn:
60 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
300 g wody
Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek – składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 – 14 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak że zaczyn zwiększy swoją objętość.
Składniki na ciasto właściwe:
300 g mąki żytniej razowej typ 2000
1 łyżka soli
2 łyżki zmielonego słodu jęczmiennego, mocno palonego *
120 g słonecznika
30 g sezamu
2 łyżki melasy z trzciny cukrowej
cały zaczyn z dnia poprzedniego
250 g letniej wody
* Słód jęczmienny można kupić w postaci mielonej – najczęściej w sklepach internetowych lub na serwisach aukcyjnych.
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z solą, słodem jęczmiennym i ziarnami. Następnie do mąki dodać melasę, zaczyn oraz letnią wodę. Całość wymieszać łyżką, jedynie do połączenia się składników. Pozostawić w misce na pół godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami. Całość przykryć np. folią spożywczą lub zawinąć w zwykłą reklamówkę i pozostawić w cieple na ok. 2 godziny, lub do czasu gdy ciasto wyrośnie do brzegów formy. Ciasto może urosnąć szybciej, zależnie od temperatury otoczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok. 30-40 minut.
Dobrze jest chleb wyciągnąć z formy na ostatnie 15 minut, ściągnąć papier do pieczenia (jeśli używaliśmy) i dopiec chleb już bez formy. Gotowy chleb postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Kroić dopiero następnego dnia.
Post został pochwalony 0 razy
|
|