Forum www.mamyostrow.fora.pl Strona Główna www.mamyostrow.fora.pl
forum dla mamusiek z Ostrowa i okolic
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chleb żytni na zakwasie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.mamyostrow.fora.pl Strona Główna -> prywatne pisanie nasze ;) / przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
iwoh




Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5245
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczury
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:15, 27 Lis 2018    Temat postu: Chleb żytni na zakwasie

[link widoczny dla zalogowanych] - tu jest przepis ze zdjęciami

Ja zamiast melasy i słodu jęczmiennego daję 2 łyżki miodu i już.

Chleb żytni razowy 100%. Jeden z lepszych chlebów jakie ostatnio upiekłam. I banalnie prosty w przygotowaniu. Jednak najważniejsze jest, że jest w 100% żytni razowy i wyrasta bardzo szybko (u mnie ok. 2 godzin) – a to wszystko za sprawą słodu jęczmiennego. Składniki wystarczy jedynie wymieszać łyżką. W smaku jest nieco inny od takiego klasycznego razowca na zakwasie – jest mniej kwaśny, bardziej słodki, taki trochę jak chleb zwany litewskim.

Składniki

Składniki na zaczyn:
60 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
300 g wody
Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek – składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 – 14 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak że zaczyn zwiększy swoją objętość.

Składniki na ciasto właściwe:
300 g mąki żytniej razowej typ 2000
1 łyżka soli
2 łyżki zmielonego słodu jęczmiennego, mocno palonego *
120 g słonecznika
30 g sezamu
2 łyżki melasy z trzciny cukrowej
cały zaczyn z dnia poprzedniego
250 g letniej wody
* Słód jęczmienny można kupić w postaci mielonej – najczęściej w sklepach internetowych lub na serwisach aukcyjnych.

Przygotowanie
Mąkę wymieszać z solą, słodem jęczmiennym i ziarnami. Następnie do mąki dodać melasę, zaczyn oraz letnią wodę. Całość wymieszać łyżką, jedynie do połączenia się składników. Pozostawić w misce na pół godziny.


Po tym czasie ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami. Całość przykryć np. folią spożywczą lub zawinąć w zwykłą reklamówkę i pozostawić w cieple na ok. 2 godziny, lub do czasu gdy ciasto wyrośnie do brzegów formy. Ciasto może urosnąć szybciej, zależnie od temperatury otoczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, program „góra + dół”.

Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok. 30-40 minut.

Dobrze jest chleb wyciągnąć z formy na ostatnie 15 minut, ściągnąć papier do pieczenia (jeśli używaliśmy) i dopiec chleb już bez formy. Gotowy chleb postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

Kroić dopiero następnego dnia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.mamyostrow.fora.pl Strona Główna -> prywatne pisanie nasze ;) / przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin