Forum www.mamyostrow.fora.pl Strona Główna www.mamyostrow.fora.pl
forum dla mamusiek z Ostrowa i okolic
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

chili z soczewicy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.mamyostrow.fora.pl Strona Główna -> prywatne pisanie nasze ;) / przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
betib
Administrator



Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 9143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław- Ostrów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:36, 02 Lis 2014    Temat postu: chili z soczewicy

[link widoczny dla zalogowanych]


w najbliższych planach obiadowych


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
betib
Administrator



Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 9143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław- Ostrów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:09, 05 Lis 2014    Temat postu:

SKŁADNIKI

1 srednia cebula, posiekana
1 por, posiekany
1 czerwona papryka, pokrojona w kostke
2 cebulki dymki, posiekane
2 zabki posiekanego czosnku

225g soczewicy
800g puszka pomidorow
3/4 szklanki warzywnego rosolku lub wody
420g puszka czarnej lub czerwonej fasoli
1 lyzka przyprawy chili
1 lyzeczka soli
po 1 lyzeczce suszonego majeranku, oregano, bazylii, cuminu i pieprzu
1/2 szklanki startego parmezanu



Pierwsze piec skladnikow lekko podsmazyc na patelni, okolo 8 minut. Dodac reszte skladnikow z wyjatkiem sera, dobrze wymieszac, przykryc i dusic az soczewica bedzie miekka, okolo 30 min w przypadku czerwonej soczewicy .


Dodac parmezan i dusic jeszcze chwile bez przykrycia az sos bedzie gesty.
Podawac z kleksem kwasnej smietany, mozna oproszyc dodatkowym parmezanem. Swietnym dodatkiem do tego chili jest chlebek kukurydziany.

Ja podawałam bez śmietany i bez parmezanu
Jak tylko spróbowałam tego dania to mialam wrażenie ze jestem w indyjskiej restauracji Masala Smile
Moim zdaniem i ta śmietana i parmezan to jest za dużo...parmezan jest włoski, nie pasuje do takich smaków..ja podawałam tak jak się je w Indiach czyli z serkiem typu bałkańskiego...kostki sera do miseczki, zalewam tym daniem i jemy..on się lekko rozpuszcza ale nadal jest w kawałkach

danie pikantne , zdecydowanie nie dla dzieci ale na impreze pierwsza klasa Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.mamyostrow.fora.pl Strona Główna -> prywatne pisanie nasze ;) / przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin