betib
Administrator
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 9143
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław- Ostrów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:09, 05 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
SKŁADNIKI
1 srednia cebula, posiekana
1 por, posiekany
1 czerwona papryka, pokrojona w kostke
2 cebulki dymki, posiekane
2 zabki posiekanego czosnku
225g soczewicy
800g puszka pomidorow
3/4 szklanki warzywnego rosolku lub wody
420g puszka czarnej lub czerwonej fasoli
1 lyzka przyprawy chili
1 lyzeczka soli
po 1 lyzeczce suszonego majeranku, oregano, bazylii, cuminu i pieprzu
1/2 szklanki startego parmezanu
Pierwsze piec skladnikow lekko podsmazyc na patelni, okolo 8 minut. Dodac reszte skladnikow z wyjatkiem sera, dobrze wymieszac, przykryc i dusic az soczewica bedzie miekka, okolo 30 min w przypadku czerwonej soczewicy .
Dodac parmezan i dusic jeszcze chwile bez przykrycia az sos bedzie gesty.
Podawac z kleksem kwasnej smietany, mozna oproszyc dodatkowym parmezanem. Swietnym dodatkiem do tego chili jest chlebek kukurydziany.
Ja podawałam bez śmietany i bez parmezanu
Jak tylko spróbowałam tego dania to mialam wrażenie ze jestem w indyjskiej restauracji Masala
Moim zdaniem i ta śmietana i parmezan to jest za dużo...parmezan jest włoski, nie pasuje do takich smaków..ja podawałam tak jak się je w Indiach czyli z serkiem typu bałkańskiego...kostki sera do miseczki, zalewam tym daniem i jemy..on się lekko rozpuszcza ale nadal jest w kawałkach
danie pikantne , zdecydowanie nie dla dzieci ale na impreze pierwsza klasa
Post został pochwalony 0 razy
|
|