 |
www.mamyostrow.fora.pl forum dla mamusiek z Ostrowa i okolic
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
iwoh
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5245
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczury Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:51, 26 Lut 2014 Temat postu: ciasto ze szpinakiem |
|
|
Ciasto ze szpinakiem i granatem "leśny mech"
[link widoczny dla zalogowanych]
Przepis ten dostałam od koleżanki,a ona od koleżanki i nie wiem skąd wziął swój początek. Zachęcił mnie do zrobienia ze względu na obecność szpinaku.Ta ciekawość...Intensywnie zielone, wilgotne pyszne ciasto, szpinaku nie czuć w ogóle. Granat dodaje całego majestatu temu ciastu.
Szkoda, że nie widzieliście minki mojej rodziny jak przekrajałam to ciasto. Na początku z dystansem podeszli do degustacji, ale efekt został osiągnięty, w końcu zajadali ze smakiem
Do zrobienia ciasta użyłam tortownicy 25 cm.
Składniki:
450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
1 1/3 szkl. cukru
3 jajka
1 1/3 szkl. oleju
2 szkl. mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml. śmietany 30%
2 śmietan-fixy
cukier wanilinowy
owoce granata do ozdoby
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata leciutko dociskając je dłonią.
Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5 godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta:)
Smacznego
Ps.Pomysł na nazwę wyszedł ode mnie, ponieważ u mnie w zeszycie widniało po prostu jako ciasto ze szpinakiem. Myślę, że nazwa jest jak najbardziej trafna)
Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
betib
Administrator
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 9143
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław- Ostrów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:50, 24 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
ja zrobiłam z innego przepisu i jest zwykła mąka
zamiast fixów jest serek mascaropone - żelatyna nie jest już wcale potrzebna
ciasto robi się szybko , jest proste i dobre, mokre
ponoc nie zawsze wychodzi taki zielony kolor , ja myślę że to jest kwestia dobrego zmiksowania składników ( szczegółnie szpinaku) więc warto się przyłożyć
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kaczyna72
Dołączył: 24 Lis 2007
Posty: 2890
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 0:06, 25 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Ja też ostatnio robilam ze zwykłej mąki tort owej z mascarpone i śnieźką. Myślę że żelatyna niekoniecznie tu pasuje.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
betib
Administrator
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 9143
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław- Ostrów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 0:14, 25 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
no ja to w domu mam tylko zwykłą mąkę i szukałam przepisu z taka
a co do żelatyny to unikam jej bo skoro nie jemy mięsa bo i nie jemy żelatyny chociaż sernik na zimno inaczej nie wyjdzie i raz na 2 lata robię z..w każdym razie tak jak zrobiłam dziś z tego drugiego przepisu jest ok
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lily
Dołączył: 19 Lut 2009
Posty: 3910
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:56, 05 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
muszę wypróbować wobec tego z drugiego przepisu
mi na szczęście zawsze wyszedł pięknie zielony, ale czytałam komentarze pod przepisami, to niektórzy pisali, ze kolor nieciekawy im wyszedł, wydaje mi się, że to głównie od szpinaku zależy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lily
Dołączył: 19 Lut 2009
Posty: 3910
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:58, 05 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
betib napisał: |
ciasto robi się szybko , jest proste i dobre, mokre
|
to prawda, ja tylko nie lubię tego kruszenia ciasta
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
betib
Administrator
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 9143
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław- Ostrów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:30, 08 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
no ale są takie ciasto że trzeba kruszyć ...dla mnie lepsze to niż ugniatać np surowe mięso na kotlety mielone
a kolor...mi się wydaje że jak ktoś żle połączy składniki to może tak być ,dlatego trzeba pożądnie to wymiksować
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|